Aira tu nama bandar?

Pada petang yang sepi ini..- saya dengan adik bongsu saya je kat rumah!
saya pun buatlah kerja gila saya...
buka Google Translate... 
Tukar lah nama saya (Aira)  ke bahasa Jepun..
hasilnya: 姶良
Lepas tu saya pun search kat google perkataan tu...
Saya pun jumpalah maklumat ni...
*Cough*
Aira tu nama bandar kat Jepun? - baru tahu..
 walaupun dah pernah pergi Jepun!
Bangga betul nama saya tu nama bandar...
dah lah kat negara bunga Sakura....
Nama bandar tu Aira-Cho dalam bahasa Jepun apabila ditafsir jadi
 Aira Town
~Sumber Wikipedia~

Tak percaya klik gambar tu!
ataupun sini!

*Tahun depan kalau pergi Jepun nak pergi Aira Town lah...
Nama anda pula ada tak kat mana-mana tempat?

★ Don't shy to comment or like this entry ★

Freebies Header Kawaii Girl

Hari ini dengan berbesar hati...
saya nak bagi freebies header....
Gambar yang digunakan untuk buat header ialah:

berikut adaah header yang dah siap:



http://1.bp.blogspot.com/-eLRV_4ot_BQ/T5olI89CUmI/AAAAAAAAA7U/YuencYaOpgc/s320/pink.png

http://4.bp.blogspot.com/-yGAPIuTid4Y/T5olNuh6bZI/AAAAAAAAA7c/z9zRwMVnSe8/s320/Purple.png

http://2.bp.blogspot.com/-JVdRMBYEUQc/T5olhe6OA0I/AAAAAAAAA7k/W-URAdiC4pg/s320/blue.png
http://2.bp.blogspot.com/-BOfVND_g1dw/T5omd0RrmdI/AAAAAAAAA7s/CgjbYCU06uc/s320/green.png


Maklumat header:
1) Sudah di transparentkan
2) Saiz: 700 x 320

*Saya sempat buat 4 je...
bagi sesiapa yang nak request warna lain boleh inform saya je... - Free je...
Nak ambil komen ye.... - Tak perlu kredit....

★ Don't shy to comment or like this entry ★

Kawan semasa bayi?


~Gambar Hiasan~

Kawan semasa bayi?
tak sangka masa bayi pun ada kawan...
Heh, tak lah.. masa bayi kan tak boleh bercakap...
Hari ini dengan rasminya saya ingin bercerita tentang 
seorang budak yang saya dah kenal sejak bayi lagi... *Cough*
siapa dia...
kalau anda nak tahu kami berdua lahir pada hari yang sama...
klinik swasta yang sama..
doktor yang sama...
cuma......
masa je lain...
 Budak tu pukul lahir pagi... saya pula pukul 6.47 petang..
-Saya lagi muda kan? sebab tu dia panggil saya adik...
siapakah dia?
*Drum roll*
ni lah dia:
Encik Razin aka Abang ku...
 


*Klik untuk ke blog dia...

-Razin ialah orang kedua sama birthday dengan saya selepas seorang budak
perempuan yang saya jumpa semasa perkhemahan...

★ Don't shy to comment or like this entry ★

Menang First Give away by Amna!

Alhamdullilah..
seronok sangat sebab first tengok senarai pemenang nama saya tak da..
tetiba je hari ini check semula dah ada!
Saya menang daripada segmen ni:
First Give away by Amna
nak tahu tak saya menang apa?

*Klik untuk tumbesaran...

 Diskaun untuk telekung!
Jom membeli-belah  telekung  kat Telekung Thaiyibah!
Sempena hari ibu ni...
nak beli lah juga untuk My beloved mom telekung sembahyang...
yelah dah dapat discount!

*Cuba check anda punya penyertaan..
mana tahu menang...
check kat sini ye!

★ Don't shy to comment or like this entry ★

Terima Kasih Lip Ice!

Hah masih ingat lagi entri ini?
Lip Ice Percuma?
kalau belum baca..
mesti  baca ye!

Hari ini bertarikh 25 Mei 2012...
Lip Ice saya dah sampai!
terima kasih Lip Ice!
tak terkejut sangat bila nampak surat ni:


sebab dah tahun kandungan dalam tu..
cuma terkejut je sebab dari Selangor sampai ke Kuantan..
Lip balm tu tak patah...
Alhamdullilah...
Nak tahu tak surat tu tulis apa?
*klik gambar untuk tumbesaran...

yang penting dapat ni:






Lip Ice perisa Strawberry...
baguslah sekarang kan cuaca panas...
"Jimat duit, bibir lembap sentiasa..."

* Kepada sesiapa yang dah dapat.. 
komen ye!

★ Don't shy to comment or like this entry ★

Review Followers ke 300!

Alhamdullilah..
dah tercapai hasrat dapat 300 Followers selama 3 bulan saya berblog-ing!
nak tahu siapa gelarannya?
hah gelaran ni milik:

*klik untuk terjah ke sana!

Semua okay.. kemas yang penting ungu!!!

Tahniah... jadi saya dengan berbesar hati nak bagi tuan blog banner animated...
kalau nak lah..
https://lh5.googleusercontent.com/-s5PtoBlzHjc/T5PvJdQUinI/AAAAAAAAA4Q/VPw8zgxKmU4/h120/Purple+Smooth.gif


Tu je.. Bye!


★ Don't shy to comment or like this entry ★

Sajak: Minggu Bahasa (Hilangnya Bahasa)






Hari isnin ni merupakan minggu bahasa..
saya pula dengan berbesar hati menjadi mangsa!
terpaksalah baca sajak... dah lama tak deklamasikan sajak..
kali terakhir tahun lepas- ujian lisan punya hal!
okay minggu bahasa?
nak buat sajak ni...- walaupun tak pandai...
baca je lah..

Hilangnya Bahasa

Bahasa menunjukkan bangsa,
tanpa bahasa kita mundur,
tanpa bahasa kita dihina,
tanpa bahasa hilang budaya.

Kini di mana nilai bahasa,
anak muda hilang bahasa,
tutur kata tiada bahasa,
petah membantah kata.

Ke mana hilangnya bahasa,
Yang dahulunya disanjung mulia,
lingua franca kini dilupakan,
ditelan arus kemodenan,
yang tidak berperikemanusiaan.

Sedarlah wahai sahabatku,
pernahkah kau terfikir,
betapa sukarnya pertahankan bahasa,
yang kini kau lupakan.

Bangunlah dan majukan bahasa kita!
Bukan bahasa asing yang kini menjadi kebanggaanmu!

Nukilan,
Aira Amir
★ Don't shy to comment or like this entry ★

Freebies: Background (Polka Dots)




Hari ni nak bagi freebies...
backgrounds polka dots..
yelah sekarang kan musim Polka dots...
tudung, baju pun polka dots.. tak gitu?
sebelum bagi freebies nak ajar macam mana nak masukkan background..

Mula-mula sekali..
copy code di bawah

<style>body{background:white url(URL Background) fixed;}</style>
<style></style><div class="cred">
</div>
Lepas tu tekan dashboard > layout > add a gadget > HTML
pastekan code kat situ..

*URL Background : tukar dengan URL kat bawah ni:

https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcRJyXcOrj6Gvulev6WNxPkYEkYIUUvp3WRJJRfP5tLYbAiuhWO5hQ

http://www.backgrounddiva.com/wallpaper/wp-content/uploads/2010/08/th-polka-dot-wallpaper8.gif

http://www.hennydonovanmotif.co.uk/images/small-polka-dot2.jpg

 *Tak perlu credit ye.. sebab saya ambil dari Mr. Google!

Percubaan pertama buat background:
http://4.bp.blogspot.com/-nVRHZGZCUso/T5EKwY3jsfI/AAAAAAAAA24/mXLtB-UFd50/s1600/mix+polka.jpg

Dah ambil komen ye...

*nak pergi London!!!

★ Don't shy to comment or like this entry ★

Cooking!

Yesterday was very exciting day because all of the girl guides had cooking competition!
although some of us not know how to cook.. but we can make it!
you want to know what I, syafiqah, syakirah, Rohaida and also Elma cook?
just continue read this entry!
 tadaa~~~ that's was what we had cook:

Hotdog with mashed potato and salad!




delicious? try it and you will know!

How to make it:-

Ingredients:

Hotdog:
1)Sausages
2)Bread
3) A few of planta

Mashed potato:
1)potato
2) salt
3) black pepper

Salad:
1) Cabbage 
2)  Mayonnaise

Step by step:
1) boiled the potato with salt...
2) while the potato in cooking, fry the sausages and pick up until it cook well...
3) then, cut the cabbages and mix it with mayonnaise...
4) spread the bread with the planta....
5) when the potato had cooked, mashed it until it looks soft and put black pepper and some salt.
6) put the sausage  in the bread and serve mashed potato and salad separate...
7) ready to served!

*Love green? click here!
sanitary pad? here!
London here we go!

★ Don't shy to comment or like this entry ★

Hello Kitty online shop!


Today, I would like to share story about Hello Kitty online shop..
Do you know Hello kitty? 
If you don't know this is Hello Kitty:
For the Hello Kitty fans.. - like me!
come on  shopping your favourite Hello Kitty item here:
Hello Kitty online shop
there are many items there such as 

cute! 
- this is the gift for my May giveaway!
I want it!


But that are not only Hello Kitty item to choose.
there are also Korean Items there..
so you all can choose many type of items there..
from ladies blouse to bracelets, earrings and everything about fashion you can see there!
also computer accessories..
so, don't waste your time to go shopping..
just click the link and you can pick what you want with reasonable price!
the example are:

*look elegant right?


*so beautiful!

want to see more?
just click the link!
Hello Kitty online shop

*Please copy if you like  my story...

★ Don't shy to comment or like this entry ★

Tutorial: Tukar smiley Cbox ikut style sendiri!

Hari ini Izzati tanya macam mana nak ubah smiley kat Cbox ikut smiley yang kita nak!
kepada sesiapa yang tak tahu smiley Cbox tu yang mana boleh tengok kat sini!



*yang dalam kotak merah tu ye!

Okay cara pertamanya mesti tekan sini dulu:
http://www.cbox.ws

lepas tu sign in account:

dah sign in pergi kat sini:
tekan OPTIONS dan tekan SMILIES

lepas tu mesti jumpa macam ni kan?
copy url kat dalam tu dan isi hint code...



(Boleh ambil kat sini!)
Smileys:
http://dl.glitter-graphics.net/pub/742/742481rubaj90658.gif


http://dl8.glitter-graphics.net/pub/742/742468m9g2d9dg9a.gif

http://dl10.glitter-graphics.net/pub/780/780920wevc3spomh.gif

http://dl9.glitter-graphics.net/pub/742/742469s3709nw4fb.gif

http://dl10.glitter-graphics.net/pub/742/742480mp87kxcxgu.gif

http://dl7.glitter-graphics.net/pub/945/945077n6gv373mvj.gif

http://dl4.glitter-graphics.net/pub/742/742474yq2tasz0n7.gif

http://dl2.glitter-graphics.net/pub/742/742482uor76y3h4t.gif



Nak lagi boleh cari kat sini:

*penat saya tulis..
Jomlah shopping kat sini!
Lama tak makan KFC.. yum-yum sini!
Korean food di sini!

★ Don't shy to comment or like this entry ★

 
Copyright © 2011 - 2016 reserved to Aira Amir