Tutorial : Music Player

Disebabkan sekarang saya tengok ramai blogger
dah guna music player macam kat bawah ni termasuklah saya :D

Jadi saya akan tunjukkan kepada anda semua cara untuk membuatnya...

Step pertama:

Pergi ke sini:

Step kedua:

Anda pilih yang autoplay tu..
sama ada 1 atau 0...
1 = Autoplay
0 = Not Autoplay

Step Ketiga:

Anda cari lagu yang anda nak letak kat blog...
Salah satunya boleh guna yang ni:

Dah klik link tu...
Terus je pilih lagu yang anda nak...
Dah dapat klik pada tajuk dan...
Lepas tu.. Tekan Ctrl + F (Untuk memulakan pencarian)
dan search mp3

jadi contohnya macam ni:

Tapi nanti dalam panjang- panjang code yang ada tu:

mp3=http://irondj.net/mix/file/20130/One_direction-More_than_this.mp3&showstop=1&showvolume=1&showloading=always&volumeheight=9&width=203&height=20" />
Anda kena pastekan yang start dengan perkataan http://irondj.net...... mp3
ke dalam ruangan mp3

Step keempat:
Daripada Category --> General...
Bawah drop down menu General tu ada ruangan Colours kan?
Lepas dah tekan Colours tu...
Anda tukarlah kepada warna pilihan anda..
Kod warna boleh ambil di sini!

Step kelima:

Hah, dah puas hati dengan warna tu?
Jadi copy semua code yang ada di ruangan HTML CODE

lepas tu apa lagi pergi ke Dashboard > Design > Add a Gadget > Html Code

dan pastekan code yang anda copy tadi dan save!

Akhirnya siap juga :D
Jangan lupa komen kalau jadi...
Kalau tak jadi pun komen lah juga ye :D

★ Don't shy to comment or like this entry ★

4 000 Readers:

Gulashh@Grace said...

Waa . Kak Aira :) menjadi laa . terima kasih untuk tutorial ni :D

Aira Amir said...

@Gulashh@Grace sama - sama :) gembira dapat membantu.

Mal ♥ said...

kenapa tak boleh buka irondjnet tu eh? em

Aira Amir said...

Tak boleh. Saya boleh je buka.

 
Copyright © 2011 - 2016 reserved to Aira Amir